Strona główna » Blog » Co jeść, żeby mieć piękne i zdrowe włosy?

Co jeść, żeby mieć piękne i zdrowe włosy?

Zadbane włosy dodają uroku każdemu, bez względu na wiek. Niestety, stosowanie urządzeń i kosmetyków do stylizacji, słońce, chłodny wiatr oraz stres negatywnie wpływają na ich kondycję. Sposobem na zapobieganie ich niszczeniu jest prawidłowa dieta. W poniższym tekście podpowiadamy co jeść, by cieszyć się pięknymi i zdrowymi puklami.

Zdrowe tłuszcze

Składnikami, które niezwykle korzystnie wpływają na włosy (ale także na cerę i paznokcie) są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Jako że organizm nie produkuje ich samodzielnie, niezbędne jest dostarczanie ich poprzez dietę. Gdzie można je znaleźć? Na pewno w awokado oraz morskich rybach (zestaw sushi, np. z Sushi Tokyo to idealny posiłek w ciągu dnia), ale także w owocach morza, np. krewetkach i małżach. Duże pokłady nienasyconych kwasów tłuszczowych pojawiają się też w oliwie z oliwek oraz w oleju lnianym – warto potraktować je jako substytut tradycyjnie stosowanych olejów rzepakowych lub słonecznikowych.

Witamina E

Na stan fryzury wpływają także witaminy. Największe znaczenie ma niezwykle popularna witamina E, która chroni organizm przed wywołującymi szereg chorób wolnymi rodnikami. Jej braki, oprócz suchych włosów, widoczne są także poprzez ciągłe zmęczenie i ogólne rozdrażnienie. Witamina E pojawia się w jajkach oraz w olejach lnianym i sojowym. Aby zapewnić sobie jej stały dostęp, należy wprowadzić do diety także orzechy, zwłaszcza migdały. Zalecane jest jedzenie szpinaku, pietruszki, selera, pomidorów oraz dużej ilości nasion słonecznika i dyni. Obok witaminy E, na włosy dobrze działa także witamina C, znajdująca się, chociażby w cytrusach oraz witaminy z grupy B, których źródłem są kasze i buraki.

Minerały

Dla osób chcących poprawić stan włosów, duże znaczenie mają także minerały: zwłaszcza krzem i cynk. Elementy te rozpowszechnione są  w różnego rodzaju suplementach diety, ale warto szukać ich naturalnych źródeł. Krzem dostępny jest zwłaszcza w ziołach, np. w skrzypie lub pokrzywie. Oprócz tego pojawia się też w otrębach i brązowym ryżu oraz w warzywach takich jak rzodkiewka, kapusta i ogórek. Z kolei dla zwiększenia obecności cynku w organizmie należy wyposażyć swoją domową spiżarnię w sezam, orzechy, gorzką czekoladę oraz kakao, zielony groszek i otręby.

2017-12-15T13:04:50+00:0015 grudnia 2017|Porady|