Jeść prosto i zdrowo!

Co należy jeść, aby być zdrowym? Jakich środków dostarczyć naszemu organizmowi, by funkcjonował należycie? Wcale nie jest trudno wcielić w życie zasady zdrowej diety.

Przede wszystkim należy jeść dużo świeżych warzyw i owoców, gdyż właśnie one mają najwięcej walorów odżywczych. Wbrew pozorom, dostępne wczesną wiosną nowalijki nie mają tak wiele witamin. Zamiast jeść warzywa wyhodowane pod folią, warto sięgnąć wtedy np. po kiszoną kapustę.
Kupując jarzyny warto zwracać uwagę na ich pochodzenie. Po co wybierać zagraniczne produkty, skoro na naszym rynku dostępnych jest mnóstwo zieleniny prosto z polskich, ekologicznych farm.

Aby zachować jak najwięcej walorów odżywczych, trzeba spożywać warzywa świeże, bądź gotowane na parze. Smażenie, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, zabija, to, co najcenniejsze w ziemniakach, marchewce, czy burakach.
Warto także jeść warzywa w całości, jeśli nie – najlepiej pokroić je nożem. Uniknie się wtedy nadmiernego rozerwania tkanek, a także ograniczy różne szkodliwe procesy, np. utleniania.

Scroll to Top
Scroll to Top