Jedz, smakuj i chudnij!

Sernik, po którym schudniesz, i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem (TVN Style) dowodzą, że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie.

Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami.

Ta książka to zbiór niskokalorycznych wersji przepisów na ulubione dania, ważnych rad i bezcennych informacji, dotyczących nie tylko gotowania, ale także odpowiedniego dobierania i łączenia produktów.

Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska
prezentują przepisy z programu
Rewolucja na talerzu
premiera: 8 marca
Wydawnictwo Literackie

Agata Ziemnicka – dietetyk (Uniwersytet Medyczny w Warszawie) i psycholog klinicznym (Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie). Zajmuje się w zdrowym odchudzaniem i edukacją żywieniową, czyli tym jak zadbać o siebie przez jedzenie i zdrowy tryb życia. Specjalizuje się w psychodiabetologii i psychokardiologii. Prowadzi kompleksowe szkolenia z zakresu żywienia oraz uczy, jak pracować z osobami otyłymi i z nadwagą.

Olga Kwiecińska-Kaplińska – dziennikarka, kucharka z zamiłowania.

 

COŚ NA ZĄB – tylko 255 zamiast 550 kcal !

Kurczak z woka

1 pierś z kurczaka
0,5 czerwonej papryki
0,5 bulwy kopru włoskiego
0,5 kalarepki
1 marchewka
0,5 ogórka wężowego
1 garść kiełków soi lub słonecznika
3 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
1 papryczka chilli
1 garść listków kolendry
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy limonki
1 łyżka uprażonych nasion sezamu
0,5 pęczka kolendry
szczypta cukru
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Kurczaka pokrój w paski, zalej sosem sojowym, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i utarty imbir. Marynuj przez pół godziny.
Z ogórka usuń nasiona. Papryczkę chilli drobno posiekaj, a warzywa pokrój w słupki. W woku mocno rozgrzej olej, wrzuć warzywa (bez ogórka), posiekaną papryczkę chilli i szczyptę cukru. Podsmażaj, cały czas mieszając, około 5 minut. Po tym czasie dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmażaj jeszcze 4 minuty. Pod koniec dodaj ogórek i kiełki oraz skrop całość sokiem z limonki i olejem sezamowym. Dokładnie wymieszaj i zdejmij wok z ognia. Gotowe danie podawaj posypane sezamem i świeżymi liśćmi kolendry.

porcja tradycyjnego dania ma 550 kcal,
naszej wersji 255 kcal

 

Scroll to Top
Scroll to Top