kasza jaglana

Jedz kaszę to schudniesz?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kasz, od jaglanej, przez gryczaną aż do kuskusa. Czasami nie wiemy, która jest najlepsza dla nas i czy w ogóle powinniśmy ją jeść. Okazuję się, że kasza zawiera w sobie więcej wartościowych substancji niż ryż, ziemniaki czy makaron.

Jest bogatym źródłem błonnika, białka oraz witamin z grupy B. Powinniśmy jeść taką kaszę przynajmniej kilka razy w tygodniu, a najlepiej gdybyśmy jedli ją nawet codziennie. Węglowodany, które zawiera kasza popędzają nasz organizm do spalania tłuszczu, ale pamiętajmy by nie jeść ich wieczorem, bo energia uwalniana z kaszy jest wtedy zbędna.

Jedzenie dobrze przygotowanej kaszy, czyli dokładne jej przepłukanie i ugotowanie to samo zdrowie i przyjemność.

Wypowiedź: Aneta Korzeniecka, dietetyk kliniczny Centrum Medycznego Vimed

źródło: newsrm.tv

Scroll to Top
Scroll to Top