Strona główna » Blog » Jak osłodzić wesele?

Jak osłodzić wesele?

Menu to niewątpliwie jeden z najistotniejszych elementów przyjęcia weselnego. Poza daniami głównymi, przystawkami oraz rozmaitymi przekąskami, na weselu obowiązkowo pojawiają się słodkości. Jakimi przysmakami zaskoczyć swoich gości, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie?

Małe przyjemności
Zwolenników słodkości nigdy nie brakuje, dlatego bez nich trudno już wyobrazić sobie wesele. Firmy cukiernicze prześcigają się, aby sprostać oczekiwaniom klientów. Dzięki temu pary mają współcześnie ogromny wybór w kwestii słodkich smakołyków. Oryginalnym sposobem na zaskoczenie gości i wyjście z weselnej monotonii, może być zastąpienie tradycyjnych ciast i stworzenie słodkich tematycznych bufetów, podanie kolorowych babeczek oraz zjawiskowej czekoladowej fontanny.

Cupcakes są jednym z największych cukierniczych trendów ostatniego czasu. Po polsku nazywamy je po prostu babeczkami. Te małe, wielkości filiżanki, smakołyki szybko zdobywają podniebienie i serce każdego, kto ich spróbuje. Nic więc dziwnego, że tak szybko znikają ze stołów. W przypadku tego przysmaku możliwości są nieograniczone. Fantazyjnie ozdobione, z mnóstwem przepysznych dodatków, stanowią nie tylko uroczą atrakcję stołu ale przede wszystkim prawdziwą ucztę. Oryginalnym pomysłem jest utworzenie z nich tortu, który może stanowić niecodzienną, a przy tym niezwykle praktyczną alternatywę dla tego klasycznego. Tradycją stało się już obdarowywanie gości weselnymi słodkościami jako upominku pożegnalnego. Pięknie zapakowane, kolorowe babeczki nadają się do tego idealnie. Trend na weselne babeczki zauważyło już wiele firm zajmujących się organizacją wesel. Dlatego w menu domu weselnego Castello w Wolbromiu goszczą już od dawna i robią prawdziwą furorę wśród gości. W mig znikają ze stołu.

Tort
Na żadnym weselu nie może zabraknąć tortu. Jest on podstawowym i najważniejszym weselnym przysmakiem, który odgrywa pierwszoplanową rolę wśród weselnych słodkości. Każda para młoda chce aby ich tort był wyjątkowy i niezapomniany. Wiąże się z nim jeden z najważniejszych weselnych obyczajów – krojenie tortu przez młodą parę symbolizuje ich wspólne słodkie życie, którego początkiem jest ceremonia ślubna. Ponadto tort jest najsłodszą i najbardziej wyczekiwaną przez wszystkich gwiazdą wieczoru. Pomysłów na jego niebanalny wygląd jest mnóstwo. Dziś firmy cukiernicze są w stanie sprostać każdemu wyzwaniu i stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Pomimo ogromnej możliwości wyboru wśród najróżniejszych smaków, najwięcej zwolenników nadal mają te klasyczne: śmietankowy oraz czekoladowy. Poza smakiem niezwykle ważna jest sama dekoracja tortu, która jest bezpośrednio związana z jego ogólną estetyką. Oprócz tradycyjnego elementu jego wykończenia jakim są figurki pary młodej, popularnością cieszy się dekorowanie tortu prawdziwymi, świeżymi kwiatami. Dzięki nim można osiągnąć spektakularny efekt, który zapadnie gościom w pamięć.

W strumieniach czekolady
Czekoladowe fontanny do zdecydowany hit weselnych przyjęć, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Wydaje się, że czekoladowe fontanny, na stałe zagościły na polskich weselach. Nie należy się dziwić, że coraz więcej par decyduje się na taką atrakcję, czekoladę przecież kochają wszyscy. W strumieniach białej lub ciemnej mlecznej czekolady zanurzać można kawałeczki owoców, wafelki, ciasteczka, markizy, cokolwiek na co goście mają ochotę. Atrakcyjności dodaje jej również fakt, iż nie jest to przyjemność, którą każdy może zorganizować sobie w domu.

Bufety tematyczne
Jest to rozwiązanie, które wybiera coraz więcej osób. W ten sposób goście weselni z łatwością mogą trafić i rozsmakować się w swoich ulubionych łakociach. To prawdziwy raj dla miłośników słodyczy, ale również znakomity pomysł na weselną aranżacje. Każdy ze stołów może wyglądać inaczej i realizować wcześniej obrany zamysł. Jest to szczególnie przydatne w momencie gdy para młoda decyduje się na wesele tematyczne. Nie tylko dekoracje, ale również jedzenie może stanowić element uzupełniający całą weselną koncepcję. Na takich bufetach może znaleźć się praktycznie wszystko, co słodkie: kremy, owocowe szaszłyki, cukiereczki, czekoladki, ciasteczka, lody. A wszystko to przepięknie przybrane, ułożone, skomponowane tak, aby cieszyć nie tylko podmienienie ale również wzrok. Przy takiej różnorodności apetycznych propozycji praktycznie niemożliwe jest, aby któryś z gości był niezadowolony.

[nggallery id=3445]

2012-09-22T06:34:30+00:0022 września 2012|Kuchnia, Świat Kobiet|