Jak organizować przyjęcie grillowe smaczniej i zdrowiej

Marka WINIARY uczy organizować przyjęcie grillowe smaczniej i zdrowiej

Aromatyczny zapach soczystego mięsa, sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem ziołowych dressingów, grono najbliższych osób – to przepis na pełne uśmiechu i radości spotkanie na łonie natury. Grillować kochają wszyscy! Jednak wysokim poziom w tej kulinarnej sztuce mogą osiągnąć tylko wybrani. Marka WINIARY pragnie nauczyć Polaków, jak smaczniej i zdrowiej organizować grilla, wykorzystując szerokie portfolio jej produktów, w tym także nowości.

Grill narodowym sportem Polaków
Polacy uwielbiają grillowe przyjęcia – szacuje się, iż w ciągu roku odbywa się ponad 32 miliony1 spotkań na świeżym powietrzu. Każde z nich jest poprzedzone starannymi przygotowaniami. Grill to już nie tylko szaszłyk upieczony pośpiesznie na ruszcie, ale przemyślane i zorganizowane z niezwykłą dokładnością wydarzenie towarzyskie. Wszyscy członkowie rodziny z chęcią włączą się w sporządzenie menu i listy zakupów, następnie marynowanie, krojenie i doprawianie, a na sam koniec spektakularne pieczenie na grillu. Badanie przeprowadzone przez PBS, na zlecenie marki WINIARY pokazuje, że panowie bardzo chętnie włączają się w proces przygotowania grilla. W ich gestii leży najczęściej rozpalenie grilla oraz smażenie mięsa.

Smaczne i zdrowe przygotowanie grilla
W grillowaniu chodzi przede wszystkim o dobrą zabawę, jednak przyrządzane potrawy i ich smak są równie istotne. Jak uzyskać wspaniałe dania, które są niezwykle smaczne? Idealne potrawy z rusztu wymagają dokładnych przygotowań, począwszy od marynowania a na grillowaniu i dodatkach skończywszy. Dbając o smak przygotowywanych potraw, należy pamiętać o przyrządzanych odpowiednio wcześniej marynatach, a także sałatkach i dipach, które urozmaicą grillowe przyjęcie. Dobry grill to pieczenie na ruszcie mięsa o odpowiedniej jakości, zgodnie ze sztuką kulinarną, a także dodatki w postaci kolorowych i zdrowych warzyw.

Marynowanie jest niezwykle ważnym elementem przygotowań – to właśnie ten etap wpływa na finalny smak mięsa. Dwie nowości produktowe WINIARY POMYSŁ NA… z grilla to gwarancja soczystego, miękkiego i dobrze doprawionego mięsa. Nowy produkt WINIARY jest dostępny w dwóch wariantach smakowych: WINIARY POMYSŁ na… piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej z grilla oraz WINIARY POMYSŁ na… karkówkę w marynacie pikantno-ziołowej z grilla. Oba produkty zawierają woreczek do marynowania, dzięki któremu przygotowanie mięsa jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć produkt WINIARY POMYSŁ NA… z jogurtem lub keczupem, następnie umieścić w woreczku tak powstałą marynatę oraz pokrojone mięso, wymieszać i odstawić na 45 minut. Po wyjęciu z woreczka, można grillować mięso w tradycyjny sposób na ruszcie i cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem przygotowanego dania.

Lekkie i pyszne dodatki
Udane przyjęcie grillowe to nie tylko odpowiednio przyrządzone mięso, ale również sałatka z warzywami, które sprawią, że grillowe przyjęcie będzie zdrowsze. Sosy sałatkowe Z Domowego Ogródka WINIARY podkreślą smak grillowanych i świeżych warzyw. Zarówno miłośnicy ziołowych aromatów, jak i wielbiciele klasyki znajdą coś dla siebie wśród produktów WINIARY.
Dla osób ceniących sprawdzony smak i łatwość użycia marka WINIARY przygotowała sosy w lekkich, wygodnych pojemnikach ze specjalnym dozownikiem dostępne w trzech smakach: Sos barbecue WINIARY, Sos salsa WINIARY oraz Sos czosnkowo-ziołowy WINIARY. Pyszne sosy WINIARY w praktycznych opakowaniach sprawdzą się również
w czasie pikniku.
Sporządzając listę produktów potrzebnych do przygotowania perfekcyjnego grilla, nie można zapomnieć o uwielbianym przez Polaków od pokoleń Majonezie Dekoracyjnym WINIARY. Jego tradycyjna receptura idealnie sprawdzi się do podkreślenia smaku sałatek oraz jest świetną bazą do przygotowania aromatycznych dipów.

TOP 10 porad jak przyrządzić zdrowsze i smaczniejsze przyjęcie grillowe
1. Zamarynuj mięso na grilla, dzięki temu będzie soczyste, miękkie i dobrze doprawione.
2. Wypróbuj nowe pomysły na marynowanie mięsa w jogurcie, keczupie czy musztardzie.
3. Połóż gałązki jałowca, rozmarynu lub tymianku na rozżarzone węgle – Twoje potrawy zyskają delikatny posmak i aromat
4. Połóż mięso na grilla dopiero wtedy, gdy wszystkie bryłki węgla rozżarzą się, a nie płoną.
5. Przełam hegemonię kiełbasy. Grilluj różne mięsa (np. kurczaka, kaszankę), ryby oraz warzywa.
6. Nie zapominaj o sałatce – wystarczy kilka plasterków pomidora, sałata, papryka i sos, żeby Twoje danie grillowe było pełnowartościowym posiłkiem.
7. Ulubione mięsa z grilla podaj z grillowanym ziemniakiem, warzywami czy tortillą zamiast chleba.
8. Do długiego grillowania stosuj tacki aluminiowe, co zmniejszy niebezpieczeństwo przypalenia mięsa.
9. Pamiętaj o odrobinie ruchu po jedzeniu: jedną porcję karkówki spalisz grając np. pół godziny w badmintona
10. Grilluj cały rok – jeśli pogoda nie dopisuje włącz grilla elektrycznego albo wykorzystaj opcję grillowania w swoim piekarniku.

[nggallery id=3053]

Scroll to Top
Scroll to Top