ciasto wielkanocne

Instagramowe ciasto wielkanocne? Nowy wymiar babki

Z czym kojarzy nam się Instagram? Oczywiście z pięknymi zdjęciami! Wielkanoc to czas, kiedy staramy się przygotowywać pyszne potrawy dla naszych domowników i gości, jednak nie tylko smak jest tutaj ważny. Wypieki muszą cieszyć oko, a więc ozdabiać nasz stół wielkanocny. Przedstawiamy najsmaczniejsze ciasta, w tym babki świąteczne, które będą znakomicie się prezentować także na zdjęciach.

Tradycyjna babka wielkanocna

Śniadanie wielkanocne nie może obejść się bez babki drożdżowej, tak jak Wigilia bez pierników. Skąd wzięła się ta wdzięczna nazwa? Babka przypomina kolistą spódnicę, jaką nosiły niegdyś kobiety na wsiach. Nie bez powodu należy przygotowywać to ciasto w specjalnej foremce. Gdy wyjmiemy z niej babkę, zauważymy pofałdowania i kształt rozszerzający się ku dołowi.

Obecnie chyba każdy z nas kojarzy babkę z pysznym, puszystym ciastem, które rozpływa się w ustach. Do przygotowania jej potrzebujemy tylko kilku produktów, które zwykle każdy z nas ma pod ręką. Z czego zrobić babkę na Wielkanoc? Wystarczą mąka, mleko, drożdże, cukier, jajka i dodający aromatu Cukier wanilinowy WINIARY. Nawet najprostsza wersja tego ciasta posypanego cukrem pudrem będzie prezentować się idealnie, zarówno na wielkanocnym stole, jak i na zdjęciach!

Ulepszone przepisy na babkę – niebo w gębie!

Babka babce nierówna. Mamy do dyspozycji wiele przepisów, które stanowią smakowitą inspirację. Jeśli będziesz chciała zaskoczyć znajomych, prezentując swoje dzieło na Instagramie, możesz podejść do przepisu na babkę nieco bardziej kreatywnie. Babka wielkanocna cytrynowa z majonezem? Może brzmieć zaskakująco, jednak każdy z nas powinien jej spróbować! To oryginalne zestawienie można pokochać już po pierwszym kęsie – ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Oprócz tradycyjnych składników do płynnego ciasta należy dodać Majonez Dekoracyjny WINIARY. Nadaje on babce puszystości i doskonale zastępuje tradycyjny tłuszcz. Jednocześnie nie zmienia smaku wypieku. Ale nie tylko smak jest najważniejszy. Aby dobrze zaprezentować ciasto, warto przygotować lukier, czyli wymieszać cukier puder z likierem jajecznym (adwokatem). Dla powalającego efektu można udekorować babkę skórką cytrynową.

Piękne zdobienia – uczta dla oka

Babka z majonezem to oryginalne ciasto wielkanocne, ale warto także poeksperymentować z dodatkowymi składnikami. Inna wersja babki zawiera kakao i prezentuje się równie znakomicie dzięki delikatnemu zmieszaniu warstwy jasnej i ciemnej. Niezależnie czy zrobisz babkę z majonezem, kakao, śmietankową czy cytrynową, warto postawić na piękne zdobienia ciasta. Inspiracje znajdziesz oczywiście na Instagramie, ale możesz sama wykazać się pewną dozą kreatywności. Najczęściej do zdobienia używany jest lukier surowy lub gotowany – tym razem spróbuj wykorzystać lukier zdobniczy. Piękne wzorki i napisy uzyskasz za pomocą szprycy.

Czym jeszcze można udekorować babkę? Oczywiście polewą czekoladową, owocami kandyzowanymi oraz cukrem pudrem. W ostatnim przypadku na babkę można położyć cienką materiałową serwetkę z wydrążonymi wzorami, dzięki czemu uzyskasz piękny odcisk na cieście. Kolejnym sposobem na zdobienie babki są tłoczone formy silikonowe, dzięki którym ciasto uzyska piękny kształt – róży, serca, słonecznika czy tortu z kokardą.

Zachwyć swoich znajomych i stwórz ze zwykłego ciasta prawdziwe dzieło sztuki!

Scroll to Top
Scroll to Top