Herbaciane

Herbaciane zakątki świata, które zachwycą niejedno podniebienie

Lato w pełni, a realizacja planów wakacyjnych wciąż w zasięgu ręki. Jeśli jednak nie obraliście jeszcze żadnego konkretnego kierunku, polecamy podążyć tropem herbat. Egzotyczna podróż wraz z degustacją oryginalnych herbacianych smaków z całą pewnością pozwolą odkryć je na nowo.

 

Herbata jako taka pochodzi z jednej rośliny, Camellia Sinensis, którą odpowiednio się uprawia, hoduje i zbiera w różnych krajach i różnych warunkach geograficzno-klimatycznych. Rodzaj podłoża, z którego wyrasta oraz wszystkie naturalne czynniki sprawiają, że jej końcowy smak nie jest tożsamy. Dzięki temu możemy poznać wiele odmian z różnych zakątków świata, o wyjątkowych walorach smakowych. Chiny, Indie lub Japonia to kierunki, które pod tym względem warto obrać.

 

Wyprawa do Chin

 

Zaproszenie w Chinach na herbatę to wyróżnienie, którego lepiej nie odrzucać. Krzewy chińskiej odmiany (Camellia Sinensis) rosną w części południowo-zachodniej kraju. Jest to jeden z najbardziej popularnych i najczęściej pitych naparów herbacianych na świecie. Według chińskiej legendy, wiatr przywiał chińskiemu cesarzowi, Shenongowi, listki herbaty do naczynia z wodą. Cesarz z ciekawości spróbował napoju, który tak go zachwycił, że zlecił masową uprawę tego krzewu.

Wakacje w Chinach warto rozpocząć filiżanką herbaty, a następnie zwiedzić ich piękne zakątki. Wąwóz Skaczącego Tygrysa lub Tarasy Ryżowe Smoczego Grzbietu są odpowiednimi miejscami dla lubiących odkrywanie pięknych krajobrazów. Zaś dla tych, którzy wolą zwiedzać, odpowiedni będzie Klasztor Shaolin, no i oczywiście Wielki Mur Chiński, zarówno piękny zabytek, jak i punkt z cudownymi widokami.

 

Indyjska podróż z herbatą

 

Herbata asamska (Camellia Assamica) pochodzi z terenów północno-wchodnich Indii, najbardziej popularna jest jej produkcja w wersji czarnej herbaty. Ten rodzaj naparu wyróżnia intensywny smak i duża esencjonalność ze względu na wysokie stężenie teiny. Kosztując jej w Indiach można wyczuć, że nie jest aromatyzowana, ze względu na głęboki i bogaty smak.

Miejscem, które warto zobaczyć przy okazji poznawania smaku tamtejszej herbaty, to z całą pewnością Madurai – religijne i kulturowe centrum tego kraju. Ponadto Tadż Mahal, Armitsar oraz stolica Delhi to ważne przystanki podczas zwiedzania. Dodatkowo w temacie hebaty warto wybrać się do Darjeeling, czyli miasta w Himalajach, które również uprawia swoją odmianę naparu pod tą samą nazwą.

 

Japońska ceremonia herbaciana

 

Japonia znana jest przede wszystkim z zielonej herbaty i jej wielu odmian: Tencha, Matcha, Kukicha, Sencha i wiele innych. Wszystkie z kraju kwitnącej wiśni, każda o innym, lecz wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku. Bardzo ważne jest w jaki sposób się ją parzy, podaje i spożywa. Japończycy przykładają do tego ogromną wagę, stąd też wieki temu powstała specjalna ceremonia jej picia – ma bardzo podniosły, uroczysty charakter. Każdy, kto ma okazję wziąć w niej udział może równocześnie poznać cząstkę wyjątkowej kultury tego kraju. Odbywa się w specjalnym pawilonie w ogrodzie, w pełnym skupieniu, w obecności gospodarza, który przygotowuje i podaje napar w tradycyjny sposób.

Po ceremonii parzenia herbaty warto wybrać się w trasę. Z miejsc znanych i obowiązkowych: obecna stolica, Tokio, oraz dawna – Kyoto. Świątynia Złotego Pawilonu oraz Świątynia Fushimi Inari spodobają się wszystkim miłośnikom Japonii, a Tysiąc Pól Senmaida i Góra Fuji zachwycą każdego swym pięknem przyrody.

 

– Podróż po herbacianych smakach można również odbyć nie ruszając się z domu. Wystarczy sięgnąć po produkty z kolekcji TEEKANNE World Special Teas oraz World of Fruits, by każdego dnia odkrywać nowe zakątki świata i niespotykane smaki – mówi Joanna Fijałkowska, Trade Marketing Specialist TEEKANNE. Zielone, owocowe i – najcześciej wybierane przez Polaków – herbaty czarne to bogactwo smaków i aromatów pochodzących z całego globu – dodaje.

 

 

Scroll to Top
Scroll to Top