Strona główna » Blog » Halina przedstawia przepis na udane risotto

Halina przedstawia przepis na udane risotto

 

Przyrządzając risotto, podobnie jak w przypadku sushi, warto stawiać na produkty specjalistyczne. Udane risotto zależy nie tylko od kompozycji dodatków, ale głównie od właściwie dobranego gatunku ryżu, którego konsystencja oraz lepkość wydobywają całą kwintesencję dania.

Ryż do Risotto Arborio Halina to specjalistyczny produkt kulinarny, który pozwala na przygotowanie iście włoskiej potrawy z zachowaniem odpowiednich walorów smakowych oraz pożądanej konsystencji. Ryż do Risotto Arborio Halina jest wyjątkową odmianą o szerokich, lekko zaokrąglonych ziarnach. Ich niezwykła chłonność sprawia, że doskonale łączą się z różnymi rodzajami przypraw, zatrzymując ich smak i zapach. Właśnie dzięki temu risotto zyskuje właściwą intensywność smaku i aromatu. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna część wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Risotto to potrawa, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Przygotowanie tego dania nie jest ani szczególnie trudne, ani wyjątkowo czasochłonne, a z pewnością wprowadzi ożywienie do codziennego menu.

Halina poleca sprawdzony przepis na RISOTTO Z OWOCAMI MORZA

Składniki: 25 d 0,25 kg mieszanki skorupiaków morskich, 2 szklanki bulionu drobiowego, 4 łyżki masła, 3 łyżki posiekanej cebuli, 2/3 szklanki ryżu do risotto ( Halina Arborio), 1 liść laurowy, 1 papryczka chili, 2 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz.

Przygotowanie: 3 łyżki masła rozgrzać w dużym rondlu, dodać cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Dodać ryż i mieszać, aż wchłonie tłuszcz. Dodać liść laurowy, oczyszczoną i pokrojoną paprykę chili. Następnie dodawać stopniowo bulion, mieszając aż każda jego porcja zostanie wchłonięta. Całość gotować, mieszając ok. 20min. 4-5 min przed końcem gotowania dodać opłukane na sicie owoce morza. Do gotowej potrawy dodać resztę masła oraz przyprawy, wymieszać. Serwować posypaną parmezanem.

www.halina.eu

 

2018-03-14T10:10:24+00:0029 grudnia 2011|Kuchnia|