24 października 2014 w Zakopanem odbyło się uroczyste otwarcie restauracji Góralska Tradycja. Miejsce stworzone przez rodzinę Bachleda-Curuś inspirowane stylem zakopiańskim jest swoistym hołdem złożonym Witkiewiczowi
– Inspiracje do stworzenia tak wyjÄ…tkowego wnÄ™trza czerpaliÅ›my z twórczoÅ›ci StanisÅ‚awa Witkiewicza – mówi Albert Bachleda-CuruÅ›, jeden z wÅ‚aÅ›cicieli restauracji. To wÅ‚aÅ›nie Witkiewicz wykreowaÅ‚ styl zakopiaÅ„ski i doceniÅ‚ podhalaÅ„skÄ… kulturÄ™ z caÅ‚ym jej bogactwem. Na przeÅ‚omie wieku XX Zakopane byÅ‚o miastem sztuki – chcemy przywrócić te tradycje i sprawić, by na nowo odkryto piÄ™kno podhalaÅ„skiej kultury – dodaje Bachleda.
Wnętrze Góralskiej Tradycji, to efekt kilkunastu miesięcy pracy podhalańskich rzemieślników. Ręcznie wykonane elementy drewniane, wyjątkowy bar i przepiękna szafa na wina, miesiącami tkane ręcznie gobeliny czy imponujący kominek zachwycają i pozwalają choć na chwilę poczuć atmosferę dawnego Zakopanego.
W takim wnÄ™trzu wykwintne dania z kuchni góralskiej przygotowywane przez jednego z najlepszych na Podhalu kucharza smakujÄ… wyjÄ…tkowo – Nasza kuchnia to poÅ‚Ä…czenie góralskiej tradycji z nowoczesnoÅ›ciÄ… – mówi Dariusz Siciarz, szef kuchni Góralskiej Tradycji. StworzyliÅ›my wyjÄ…tkowÄ… kartÄ™ daÅ„, które – choć czÄ™sto oparte na góralskich przepisach – zaskakujÄ… swojÄ… formÄ… i wyjÄ…tkowÄ… kompozycjÄ… smaków.
Wyjątkowymi gośćmi tego wieczoru byli: Jolanta Kwaśniewska, Agnieszka Cegielska, Agnieszka Jastrzębska, Bogna Sworowska, Dorota Williams, Katarzyna Bachleda-Curuś, Małgorzata Socha, Tomasz Ossoliński.
foto: Agencja Fotograficzna EPOKA