Strona główna » Blog » Filtry do kawy, czyli jak parzyć zdrową kawę?

Filtry do kawy, czyli jak parzyć zdrową kawę?

Każdy, kto zanurzył się w świecie kawy, prawdopodobnie słuchał namiętnych debat na temat wybielonych i niebielonych filtrów do kawy. Ale czy naprawdę istnieje różnica?

 

Istnieje wiele osób, które obstają przy użyciu niebielonych filtrów do kawy. Oczywiście jest tak sam wielu, jeśli nie więcej kawoszy, którzy wierzą, że bielone filtry do kawy są znacznie lepsze lub że nie ma żadnej różnicy. Dzisiaj, poświęćmy kilka minut na zbadanie tego tematu, by wiedzieć czy rzeczywiście wpływają na to, jak dobra lub kiepska będzie Twoja filiżanka kawy.

 

Filtry bielone nie wpływają na smak?

 

Wiele osób które uważają, że używanie wybielonego lub niebielonego filtra kawy może wpłynąć bądź nie smak kawy i te same osoby często są zaskoczone faktem, że tak nie jest. Faktem jest, że tak naprawdę nie ma znaczenia, które filtry do kawy pod tym kątem wybierzesz, ponieważ nie zmieni to smaku Twojej kawy. Nie potrzebuje zbyt wiele wybielaczy, aby te filtry wyglądały na białe i nie wpłynie to na smak naszej kawy ani nie spowoduje żadnych niepożądanych skutków ubocznych dla zdrowia.

 

Czym są zatem bielone filtry? Zasadniczo są to papiery, które przeszły proces, który sprawia, że wydają się białe. Naturalny papier, jak widać, w rzeczywistości nie jest biały. Pomyśl o tych tanich papierowych torebkach, które dostajesz w sklepie spożywczym i zrozumiesz. Istnieją dwa główne produkty stosowane w procesie bielenia:

 

  • Chlor
  • Tlen

 

Chlor to w zasadzie ta sama substancja, której używamy do utrzymania czystości w basenie. Jest bardzo często używany do wybielania filtrów, ale nie jest uważany za wysokiej jakości filtry, które są wybielane za pomocą tlenu. Jeśli szukasz wysokiej jakości bielonego filtra do kawy, to poszukaj filtrów, które są wybielane za pomocą tlenu.

 

Niestety wybielone filtry nie są tak dobre dla środowiska. Po pierwsze, dodaje się tu dodatkowy etap w procesie produkcyjnym. Po drugie, te filtry z wybielaczem mogą zanieczyszczać środowisko, gdy są wyrzucane, nawet jeśli używa się tylko bardzo niewielkiej ilości wybielacza. Wybielacze oparte na tlenie są również lepszym rozwiązaniem w kontekście „eko”, ponieważ tlen jest o wiele bardziej przyjazny dla środowiska niż chlor.

 

Niebielone filtry do kawy

 

Niebielone filtry dostępne na https://www.agdmaster.com/ nie mają tak jasnego, białego wyglądu jak ich białe odpowiedniki, ale są:

 

  • bardziej naturalne
  • znacznie bardziej przyjazne dla środowiska.

 

Niebielone filtry nie podlegają temu procesowi produkcyjnemu, a gdy się rozpadają, powstałe chemikalia wprowadzone z powrotem do ziemi nie są tak szkodliwe jak wybielacze, takie jak chlor.

2018-11-30T10:15:09+00:0030 listopada 2018|Porady|