Farbowanie jajek herbatą sposobem na ekologiczne pisanki!

Farbowanie jajek herbatą to świetny sposób ekologiczne pisanki, które zachwycają nie tylko kolorem, ale przede wszystkim zapachem i smakiem! Jaka herbata zafarbuje jajka na zielono, żółto, fioletowo, szaro, czy brązowo? Zobaczcie 5 najlepszych naturalnych, herbacianych barwników!

Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc są zdrowsze, nie zmieniają bowiem smaku jaj i pozwalają uniknąć ewentualnej alergii wywołanej chemicznymi składnikami. Jakie herbaty wykorzystać, aby naturalnie zabarwić wielkanocne jajka i zamienić je w kolorowe pisanki, we wszystkich kolorach tęczy? Test Five o’clock, wykazał, że najlepiej farbują herbaty ziołowe!

Jak farbować jajka herbatą?

Do półlitrowego garnuszka wrzuć 3 łyżki stołowe wybranej herbaty i zalej gorącą wodą. Jeśli nie masz herbaty sypanej, użyj 3 saszetek na 0,5 litra wody. Wywar zostaw na kilka godzin, by nabrał intensywnego koloru (najlepiej na noc). Herbatę przecedź przez sitko, a do czystego wywaru włóż jajko. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Kiedy wywar będzie zimny, wyciągnij jajko, przetrzyj je ręcznikiem papierowym i natłuść odrobiną masła (kolor będzie błyszczeć). Gotowe!

Jakie kolory uzyskamy z herbaty?

kolor jasnożółty – herbata z czystka i rumianku;

kolor zielony – herbata zielona z miętą;

kolor brązowy – herbata czarna lub rooibos;

kolor szary – herbata malinowa;

kolor fioletowy – herbata z hibiskusem.

 Aby kolory były bardziej intensywne, do gotującego się wywaru z herbaty można dodać kilka naturalnych dodatków. Aby „podkręcić” barwę czerwoną, do herbaty malinowej dodaj skórkę z buraka. Jajko zafarbuje się na różowo. Jeśli zależy ci na intensywnej żółci, do wywaru z rumianku dodaj łyżeczkę kurkumy. Jajko wyjdzie żółciutkie jak kurczaczek! Jeżeli lubisz niebieski , wykorzystaj klitorię ternateńską. To azjatycka roślina z rodziny bobowatych o granatowo-niebieskich kwiatach, która wspaniale barwi jedzenie na piękny chabrowy odcień.

Porady Five o’clock, aby uzyskać piękny kolor:

do farbowania herbatą wybieraj jajka o jasnych skorupkach, wtedy uzyskany kolor będzie intensywniejszy;

osad z herbaty może zabarwić jajko w plamki. Jeśli zależy ci na jednolitych kolorach, herbatę zawsze zalewaj przefiltrowaną wodą, a wywar przecedź przez drobne sitko;

do farbowania jajek używaj zawsze dobrej jakości herbat, z dużą zawartością suszu owocowego lub ziół;

pamiętaj, że farbowanie ma być dobrą zabawą. Mieszaj herbaty, baw się dodatkami, eksperymentuj!

Jaka herbata podkreśli smak potraw wielkanocnych?

Jeżeli nie chcemy zbytnio się objeść, warto sięgnąć po herbatę zieloną o właściwościach obkurczających. Herbata zielona zmniejsza apetyt, jednocześnie ma działanie moczopędne i oczyszczające. Świetnie sprawdzi się jako napój przed śniadaniem wielkanocnym! Jeśli siedzimy przy suto zastawionym stole i delektujemy się tłustymi potrawami, warto sięgnąć po herbatę czerwoną. Jest bardzo bogata w związki garbnikowe taniny, które regulują wydzielanie żółci, obniżają poziom cholesterolu i ułatwiają trawienie tłuszczów. Trawienie wspomaga także herbata biała. Ten rodzaj herbaty będzie idealnie pasować do mięs, szczególnie tych z wołowiny i cielęciny. Jeśli zależy nam na podkreśleniu smaku potraw, wybierzmy herbaty aromatyzowane. Smak białej kiełbasy podkreśli herbata Earl Grey z bergamotą, do jajek natomiast idealnie będzie pasować czarna herbata z miętą. Smak ciast podkreśli czarna herbata z wanilią. – Ciekawą propozycją na Wielkanoc jest seria herbat „Budzimy Wiosnę” – mówi Bartosz Siess z Five o’clock. Są to subtelne kompozycje herbat zarówno czarnych, zielonych czy połowicznie fermentowanych z dodatkiem kwiatów, ziół lub owoców. Płatki kwiatów ozdabiając herbatę, dodają jej lekkości i powabu. Potęgują też dobroczynne oddziaływanie naparu, bowiem wiosna to najlepszy czas na oczyszczenie organizmu po długiej zimie. Taka herbata będzie też świetnym upominkiem dla najbliższych na tzw. „zajączka”.

Fot. Materiały prasowe Five o’clock