Domowe syropy

Jeżeli pojawi się kaszel, nigdy nie należy go lekceważyć. Najlepiej od razu podjąć działania, które jak najszybciej pozwolą się go pozbyć.

Gdy nie jest on jeszcze zbyt silny, trzeba od razu zacząć pić syropy (przepisy poniżej), które mogą skutecznie go wyeliminować. Jeżeli natomiast lekarz stwierdzi, że choroba jest już zbyt zaawansowana i przepisze antybiotyki – domowe specyfiki pomogą wraz z lekarstwami, przepisanymi przez lekarza, zwalczyć uciążliwy i męczący kaszel, towarzyszący chorobom przeziębieniowym, zapaleniu oskrzeli czy zapaleniu płuc.

Syrop na bazie czosnku
Do 250 mg miodu (najlepiej spadziowego) dodajemy 4 ząbki dobrze rozdrobnionego czosnku i posiekaną cebulę średniej wielkości. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Następnie do szklanki letniej wody wlewamy 2 łyżeczki tego syropu i pijemy 3 razy dziennie lub nieco częściej (zależy od nasilenia kaszlu).

Syrop cytrynowo-miodowy
Wyciskamy sok ze średniej wielkości cytryny, dodajemy tyle samo octu jabłkowego oraz 2 łyżeczki miodu (najlepiej akacjowego). Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki. Pijemy co 2 godziny po jednej łyżeczce. Ten syrop mogą zażywać dzieci powyżej 2-go roku życia. Dajemy im po ćwierć łyżeczki 3 razy dziennie co godzinę po południu. Syrop musi być świeży, przyrządzany codziennie.

Syrop z cebuli
Pięć średniej wielkości cebul pokroić w drobną kostkę. Do garnka wsypać 2 łyżki pokrojonej cebuli, posypać 2 łyżkami cukru, następnie znów 2 łyżki cebuli i posypać 2 łyżkami cukru i tak warstwowo aż do wyczerpania składników, przy czym należy pamiętać, że na samym wierzchu ma być cukier. Garnek przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin (można postawić na kaloryferze). Pijemy co godzinę po łyżeczce, a dzieci co 2 godziny.

Scroll to Top
Scroll to Top