178534143_dieta_portfolio

Dieta portfolio równie skutecznie jak leki obniża cholesterol

Badania wskazują, że odpowiednie zmiany odżywiania mogą obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, ale bez skutków ubocznych. Tak działa dieta portfolio, czyli dieta o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i obniżonej zawartości tłuszczu, zawierająca duże ilości białka sojowego, błonnika rozpuszczalnego, orzechów oraz steroli i stanoli.

Hipercholesterolemia, czyli podwyższone stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, w tym zawału. Standardowa dieta zalecana pacjentom kardiologicznym może obniżyć stężenie cholesterolu zaledwie o kilka procent, podczas gdy leki, statyny, zmniejszają jego poziom o ponad 30 proc. Z tego względu interwencje żywieniowe były do niedawna postrzegane jedynie jako dodatek w terapii hipercholesterolemii.

Badania wskazują jednak, że diety opierające się w przeważającym stopniu na nisko-przetworzonych produktach roślinnych, w tym dieta protfolio, mogą obniżyć cholesterol tak samo jak leki, ale bez skutków ubocznych.

– To jest efekt ostatnich dziesięciu lat badań. Portfolio polega na tym, że do diety włącza się wszystkie produkty, o których wiemy, że każdy pojedynczy obniża cholesterol o kilka procent. Czyli dużą ilość białka sojowego, dużą ilości błonnika rozpuszczalnego zawartego w owocach, warzywach i zbożach, orzechów, głównie w postaci migdałów, oraz steroli i stanoli, zawartych w wzbogacanych margarynach – mówi agencji Newseria Lifestyle Jakub Sobiecki, dietetyk Instytutu Happymore..

Dieta portfolio w znacznym stopniu ogranicza produkty zwierzęce. Dzięki temu możliwe jest obniżenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie cholesterolu. Białko zwierzęce zastępuje się produktami sojowymi, takimi jak mleko i jogurty sojowe, serki tofu czy sojowe zamienniki mięsa. Do jadłospisu wprowadza się warzywa, owoce, produkty zbożowe np. płatki owsiane oraz dwie garście orzechów dziennie. Masło należy zastąpić margaryną z dodatkiem steroli i stanoli, czyli substancji roślinnych częściowo hamujących wchłanianie cholesterolu w jelitach.

 

– W krajach, gdzie produkty sojowe jeszcze się dobrze nie przyjęły, m.in. w Polsce, przestrzeganie diety portfolio może być uważane za problem praktyczny. Tym niemniej, przy stopniowej zmianie i stopniowej pracy z pacjentem jest to jak najbardziej możliwe – podkreśla Jakub Sobiecki.