Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca to tzw. detoks, który zdaniem dietetyków, jest konieczny w dzisiejszych czasach. Uwalnianie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji, jakie gromadzą się przecież nie tylko w naszym układzie pokarmowym to podstawa. Wpływ na to ma przede wszystkim codzienna dieta, niestety bogata z produkty wysoce przetworzone, konserwanty i ogromną ilość związków chemicznych. Jeśli dodamy do tego zanieczyszczoną wodę, glebę oraz powietrze, wyda nam się wręcz obowiązkowym, cykliczne odtruwanie organizmu.

Okazuje się również, że dieta oczyszczająca to nie tylko lepszy, bardziej zdrowy system codziennego odżywiania. W wielu przypadkach to również całkowite wyeliminowanie produktów szkodliwych. Jakże często słyszy się dzisiaj o nadwrażliwości na gluten bądź laktozę. Nie do końca zdajemy sobie sprawę, iż to właśnie te składniki naszego menu wpływają na obniżenie naszego samopoczucia a wręcz kondycji zdrowotnej. Pewnym jest, iż niekorzystnych czynników trzeba się jak najszybciej pozbyć.

Na szczęście, są na to skuteczne i łatwe do przeprowadzenia sposoby. Jedną z nich jest właściwa dieta – wystarczą dwa tygodnie ścisłego jadłospisu, by poprawić ogólny stan zdrowia, przyśpieszyć procesy przemiany materii i pozbyć się zalegających w układzie pokarmowym złogów.

Pamiętajmy, że dieta oczyszczająca musi być skomponowana indywidualnie, zgodnie z potrzebami każdego pacjenta. Dietetycy muszą układać program oczyszczający, patrząc między innymi na tryb życia, wiek, preferencje żywnościowe, ogólny stan zdrowia a nawet pory roku, w jakich dieta ma być stosowana. Co więcej, należy zwrócić uwagę na fakt, iż niewłaściwa realizacja metod żywienia może doprowadzić do szeregu powikłań, w tym przewlekłego osłabienia organizmu, odwodnienia czy anemii. Każda dieta, nawet ta oczyszczająca, musi uwzględniać dzienne zapotrzebowanie na wszelkie wartości odżywcze, w tym witaminy i dobroczynne minerały.

Nigdy nie powinniśmy stosować diety oczyszczającej samodzielnie. Program powinien zostać ułożony przez profesjonalistów. Tylko w ten sposób uzyskamy zamierzony efekt, bez najmniejszego uszczerbku na zdrowiu. Trzeba wiedzieć, że z diet oczyszczających nie powinny korzystać dzieci ani kobiety ciąży. Dieta tego rodzaju nie może być też prowadzona dłużej niż 14 dni i można ją stosować maksymalnie 2 razy w ciągu roku.

Zasady prowadzenia diety oczyszczającej są proste. Dietetycy zalecają spożywanie przede wszystkim warzyw i produktów z pełnego ziarna, bo to one zawierają ogromne pokłady błonnika. W jadłospisie znajdziemy więc warzywa korzeniowe, takie jak seler, marchew, rzodkiew czy pietruszkę, ale też cebulowe, w tym cebulę, czosnek i por. Do każdego posiłku zaleca się również dodawanie warzyw liściastych oraz ziół a także tych kapustnych, szczególnie brokuł, kapusty czerwonej i kalafiora. Zaletą warzyw jest fakt, iż te zapobiegają zaparciom i eliminują wolne rodniki. Co więcej, zmniejszają zaburzenia jelitowe.

Żadna dieta oczyszczająca nie może się odbywać bez picia wody – najlepiej niegazowanej, wysoce mineralizowanej, w ilości nie mniejszej niż 2 litry każdego dnia. Z codziennego jadłospisu wyeliminować za to trzeba alkohol, papierosy, mocną kawę i herbatę. Niekorzystnie wpływać będą też herbatki oczyszczające, bowiem ich picie szybko doprowadzi do odwodnienia oraz wypłukiwania cennych witamin i minerałów.

Artykuł napisany w oparciu o treści na stronie Eatfit24.pl – warszawskiego cateringu dietetycznego.

Scroll to Top
Scroll to Top