Diamentowy tort o wartości 1,5 mln złotych w Polsce!

Jak smakuje słodki smak dobra? O tym mogli przekonać się goście charytatywnego koktajlu Fundacji ORIMARI, który odbył się 30 maja 2011 r. w restauracji Villa Foksal.

Podczas wydarzenia został zaprezentowany Najdroższy Tort w Polsce. Galeria Słodkości wspólnie z Antykwariatem Jubilerskim Jacek Zięta stworzyli prawdziwe słodkie arcydzieło przyozdobione biżuterią o wartości 1,5 mln złotych!

Wybrane kawałki tortu zostały zlicytowane, a cały dochód z imprezy, który wyniósł 104 tys. złotych, przekazany zostanie na pomoc dzieciom ze świetlic socjoterapeutycznych w Warszawie. Aukcję poprowadziła znana z niesienia pomocy innym, charyzmatyczna i niezastąpiona Dorota Wellman. Wieczór uświetnił smyczkowy „Kwartet 4 – te”.

JAK SMAKUJE NAJDROŻSZY TORT W POLSCE? to pierwsze takie wydarzenie w Polsce, zorganizowane przez Fundację ORIMARI Marzenny Szustkowskiej, które łączy w sobie piękno sztuki cukierniczej, wyrafinowany styl oraz dobro w wymiarze charytatywnym. Cały dochód z aukcji trafi do trzech świetlic socjoterapeutycznych w Warszawie: Domu Małego Stasia, Domu Św. Mikołaja oraz Domu Pawła. Przebywają w nich dzieci z ubogich środowisk w różnym wieku, najmłodsi podopieczni mają 3 lata.

Najdroższy w Polsce Tort został stworzony na bazie ekskluzywnych składników: szampana, belgijskiej czekolady oraz drobinek jadalnego, 23-karatowego złota. Znajdowało się na nim 19 sztuk antycznej biżuterii z XIX i początków XX wieku ze srebra, platyny oraz złota. Jacek Zięta z Antykwariatu Jubilerskiego zaprezentował m.in. Unikatową, diamentową łezkę z różowym brylantem z certyfikatem z Antwerpii, broszkę firmy Boucheron z XIX wieku w oryginalnym etui oraz kolię diamentowo – perłową, która zwieńczała 7-piętrowy tort. Łączna wartość tortu została wyceniona na ponad 1,5 mln złotych. To niezwykłe słodkie arcydzieło ochraniała jedna z największych firm branży usług ochrony osób i mienia w Polsce –Konsalnet Holding.

Przyjaciele Fundacji zlicytowali 10 kawałków, z czego trzy przyozdobione były brylantowymi pierścieniami przekazanymi przez Antykwariat Jubilerski Jacek Zięta. Wybrane kawałki słodkiego tortu oraz unikatowe ozdoby zostały zlicytowane na kwotę 104 tys. złotych!

Wydarzenie uświetnili swoją obecnością, m.in.: Monika Olejnik, Aneta Kręglicka, Grażyna Wolszczak z Cezarym Harasimowiczem, Anna Cieślak, Roman Paszke czy Dorota Naruszewicz. Specjalnie na tę okazję oprawę muzyczną przygotował smyczkowy „Kwartet 4-te”, znany z energetycznych i zaskakujących aranżacji utworów muzyki klasycznej. Wydarzenie poprowadziła zaprzyjaźniona z Fundacją ORIMARI Dorota Wellman.

[nggallery id=1234]

O FUNDACJI ORIMARI

Od momentu powstania, Fundacja ORIMARI istniejąca od 2006 roku, skupia swoją działalność na niesieniu pomocy dzieciom, kładąc szczególny nacisk na szeroko pojętą ochronę ich zdrowia i rozwoju. Na czele Fundacji stoi Marzenna Szustkowska, która od lat zrzesza wokół siebie grono ludzi dobrej woli, realizując tym samym ideę szerzenia pomocy najbardziej potrzebującym dzieciom. ORIMARI pomaga dzieciom chorym, m.in. na choroby nowotworowe poprzez zakup specjalistycznego sprzętu medycznego na dziecięce odziały szpitalne, a także poprzez finansowanie operacji i programów rehabilitacyjnych. Działania Fundacji skupiają się również wokół idei propagowania profilaktyki zdrowotnej u najmłodszych, która stanowi fundament prowadzonej od 2008 Kampanii społeczno-edukacyjnej: „Kochasz, Chronisz, Zapobiegasz – BADAJ SWOJE DZIECKO”. ORIMARI koncentruje się także na wspieraniu tych dzieci, które nie mogą liczyć na pomoc swoich rodziców. Wspomaga finansowo Domy Dziecka, jak również jest organizatorem ogólnopolskiego programu badań profilaktycznych dla dzieci z publicznych placówek opiekuńczo-wychowawczych.
Ponadto, Fundacja ORIMARI jest organizatorem wydarzeń charytatywnych, z których cały dochód jest przeznaczany na bezpośrednią pomoc najbardziej potrzebującym dzieciom.
Wspólnie z siecią Starwood Hotels & Resorts organizuje cykliczną charytatywną kolację „Smaki Dobra”, która jest pierwszym tego rodzaju wydarzeniem kulinarnym w Polsce.
Główną ideą kolacji jest aukcja perełek kulinarnych przygotowanych specjalnie na tę okazję przez szefów kuchni pięciogwiazdkowych hoteli, z której całkowity dochód przeznaczany jest na pomoc dzieciom.

Scroll to Top
Scroll to Top