kawa Gentile Stomach Friendly

Czy istnieje kawa, która pobudza, a nie podrażnia żołądka?

Codziennie po filiżankę kawy sięgamy ze względu na jej smak i aromat, jednak dla wielu najważniejsza jest zawarta w niej kofeina i jej właściwości pobudzające. Każda kolejna porcja kawy dodaje energii i usuwa zmęczenie, ale cierpi też na tym żołądek. Czy istnieje kawa, którą można pić w dużych ilościach bez obawy o zgagę, pieczenie i ból brzucha? Tak, to Gentile.

Kofeina, jeden z najważniejszych powodów, dla których miliony ludzi na całym świecie sięgają codziennie po filiżankę kawy. Pobudza, dodaje energii, stymuluje do działania, zwiększa koncentrację, polepsza nastrój. Jej podstawowym źródłem jest kawa. Kofeina jest naturalną substancją stwierdzoną dotychczas w 63 gatunkach roślin z całego świata. Ten sam związek chemiczny występuje także w herbacie (jako teina), w guaranie (jako guaranina), w ziarnach kakaowca czy w yerba mate (jako mateina).

Podrażnienie żołądka przez kawę – czy da się pozbyć tego problemu?

Szacuje się, że aż do piąty Polak rezygnuje z picia kawy ze względu na jej drażniące właściwości i dolegliwości bólowe pojawiające się po jej spożyciu. Dotychczas uważano, że to właśnie kofeina działa negatywnie na układ pokarmowy. Zgaga, pieczenie i ból brzucha, niestrawność i dyskomfort to symptomy wynikające z podrażnienia delikatnej ściany żołądka i jelit przez związki chemiczne zawarte w kawie. Idealnym rozwiązaniem w tym przypadku miała być kawa bezkofeinowa, jednak także ona nie wyeliminowała całkowicie problemu z pieczeniem i bólem brzucha. I co ważne – pozbawiona jest właściwości pobudzających, tak ważnych dla wielu kawoszy. Szukając alternatywy dla kawy, wiele osób sięga po wspomniane napoje, które także zawierają kofeinę. Jednak dla wielu mocna herbata, preparaty z guaraną czy yerba mate nie są w stanie zastąpić przyjemności z picia kawy.

Jak pokazują najnowsze badania, to nie kofeina, ale woski pokrywające zielone ziarna kawy są odpowiedzialne za przykre objawy po jej spożyciu. Woski to grupa substancji tłuszczowych, które są trudne do strawienia w układzie pokarmowym. Dodając do tego niskie pH czarnej kawy, już wiemy, skąd biorą się drażniące właściwości kawy. Dodanie mleka lub śmietanki do kawy może je nieco złagodzić, jednak nie całkowicie wyeliminować.

Z problemem postanowił zmierzyć się znany na całym świecie włoski producent kawy – firma Bristot. Opracowała metodę usuwania wosków z powierzchni ziaren z jednoczesnym zachowaniem innych właściwości kawy – także obecności kofeiny. Tak powstała kawa Gentile Stomach Friendly, która jest przyjazna żołądkowi (pozbawiona jest drażniących substancji) oraz ma właściwości pobudzające (zawiera kofeinę). To idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które na co dzień piją dużo kawy, ale także dla tych, którzy cierpią na dolegliwości układu pokarmowego, jak: choroba wrzodowa, częste bóle brzucha, zgaga, wzdęcia czy niestrawność. Teraz wszyscy, którzy musieli zrezygnować z picia ulubionego napoju, mogą cieszyć się smakiem i aromatem naturalnej kawy.

Gentile – jak przygotować, gdzie kupić?

Kawa Gentile to połączenie dwóch wysokiej jakości ziaren kawowych – Arabiki (70%) oraz Robusty (30%). Świetnie nadaje się do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych i przelewowych, w kawiarkach, w zaparzaczach tłokowych, a nawet do zalewania w kubkach. W smaku jest delikatna i łagodna. Kawa zdobyła dużą popularność na całym świecie, dużym uznaniem cieszy się na niemieckim i włoskim rynku. Teraz dostępna także w Polsce – do kupienia w dobrych aptekach (także internetowych).

 

fot. by 55Laney69 via flickr.com, creative common licence

Scroll to Top
Scroll to Top