Czekoladowe ptysie

Składniki
2 jajka
125 g (1 szklanka) mąki pszennej
235 ml (1 szklanka) mleka
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 230°C. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką 6 żaroodpornych kokilek lub foremek do pieczenia babeczek lub muffinek.
W  misce roztrzepać jajka, ubić z mąką, mlekiem i solą na gładką, rzadką masę, nie za długo miksować! Napełnić ciastem kokilki do połowy.
Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 20 minut. Po ostudzeniu delikatnie przekroić bułeczki. Do środka dodać bitą śmietanę wymieszaną z kakao lub wiórkami czekoladowymi.

nadesłała: Iwona Rozłucka z Warszawy

Scroll to Top
Scroll to Top