Coś dla zdrowia i urody

Oto garść rad, które mogą przydać się na co dzień.

– Zgrubiałą i zszarzałą skórę możemy odświeżyć domowym peelingiem. Oto przepis: cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć. Tak utartą skórkę ususzyć, potem wymieszać z kilkoma kroplami oliwy jadalnej lub oliwki do ciała. Tak sporządzonym preparatem masować umytą skórę do lekkiego zaczerwienienia, na koniec spłukać ciepłą wodą.

– Podstawowa przemiana materii czyli ilość energii niezbędna dla wszystkich procesów życiowych – zmniejsza się u ludzi powyżej 45 roku życia o 8 procent i dalej – podobnie na każde następne 10 lat. Trzeba więc mniej jeść, a szczególnie jest zalecana redukcja tłuszczów.

– Sól kuchenna – szczególnie stosowana w nadmiarze – zatrzymuje wodę w organiźmie powodując obrzęki, wpływa również na podwyższenie ciśnienia krwi.

– Czasami zostają w butelce resztki wina, zamiast je wylewać lepiej zamrozić w pojemniczku do robienia kostek lodu i wykorzystać do przyprawiania sosów.

– Liście bluszczu można wykorzystać do przyrządzenia skutecznego i taniego płynu zwalczającego cellulitis: garść świeżych liści zalać pół litrem zimnej wody i odstawić na 24 godziny. Po przecedzeniu masować powstałym płynem uda i biodra.

Lekarze amerykańscy twierdzą, że uprawianie sportu przez co najmniej pół godziny dziennie aż o 41 procent zmniejsza ryzyko (dotyczy głównie kobiet otyłych) zachorowania na cukrzycę w wieku dojrzałym.

– Herbatę czarną parzymy od 3 do 5 minut (w specjalnym czajniczku), po 4 minutach z liści uwalniają się garbniki, które zabijają delikatność smaku, dobrze za to działają na żołądek. Uwaga! Herbatę zieloną parzymy tylko 1 minutę, po tym czasie herbata nabiera gorzkiego smaku.

Do układania włosów kupujemy żele i pianki bez zawartości alkoholu. Jego zawartość w tym kosmetyku wpływa negatywnie na włosy.

(AS)

Scroll to Top
Scroll to Top