żeberka z piekarnika

Co na obiad? Wypróbuj żeberka z piekarnika!

W ciągu pełnego wyzwań tygodnia rzadko kiedy znajdujemy czas, aby przygotować doskonały obiad. Stawiamy na prostotę i szybkość, dlatego niezbyt często sięgamy po żeberka, które wydają się czasochłonną potrawą. Okazuje się jednak, że pyszne żeberka możemy przygotować naprawdę szybko, a naje się nimi cała rodzina. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Prosty i szybki obiad, który zaskakuje smakiem

W obecnych czasach doba staje się zbyt krótka. Praca, obowiązki domowe, wychowywanie dzieci i inne codzienne wyzwania sprawiają, że powoli zaczyna nam brakować czasu na podstawowe czynności takie jak przygotowanie obiadu. Czy oznacza to, że musimy stawiać na gotowe dania lub żywić się na mieście? Niekoniecznie! Wystarczy, że będziemy wybierać niezbyt skomplikowane przepisy na dania obiadowe, które jednocześnie są naprawdę pyszne i sycące. Jednym z takich pomysłów, który można bez problemu przygotować w ciągu pełnego obowiązków tygodnia, są soczyste żeberka z piekarnika. Poniżej nasza recepta na doskonały obiad dla całej rodziny!

Czas na żeberka!

Żeberka pieczone najczęściej robimy z wieprzowiny, jednak ten przepis doskonale sprawdzi się także w przypadku innych rodzajów mięsa. Najlepsze żeberka kojarzą nam się najczęściej z grillowaniem na świeżym powietrzu, ale równie pyszne danie można przygotować w piekarniku w domowym zaciszu. Liczba składników nie jest długa: oprócz mięsnych żeberek będzie ci potrzebny sprawdzony bulion warzywny. My użyliśmy Bulionu warzywnego WINIARY – nadaje on żeberkom naprawdę wyrazistego aromatu włoszczyzny. Rozpuść kostkę w 500 ml wrzącej wody, a następnie przygotuj jeszcze olej do smażenia, przyprawy (sól, pieprz i słodką paprykę – w dowolnych proporcjach, zależnie od twoich preferencji).

Przygotowywanie żeberek rozpocznij od dokładnego umycia wybranego przez ciebie mięsa i pokrojenia go na porcje średniej wielkości. Oprósz żeberka solą i odłóż na około 5 minut, by nieco się przegryzły. Rozgrzej na patelni olej, a następnie podsmaż żeberka z obu stron po około 5 minut, doprawiając je później pieprzem.

Teraz czas przełożyć mięso do naczynia, w którym będzie się piekło. Podlej żeberka przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym i obficie posyp papryką. Przykryj mięso pokrywką i piecz w 200 stopniach Celsjusza, dopóki nie stanie się miękkie. Danie możesz podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Żeberka doskonale smakują z ziemniakami lub ryżem oraz dodatkami warzywnymi. Gwarantujemy, że wszyscy domownicy będą zachwyceni i najedzą się do syta!

Scroll to Top
Scroll to Top