Batonik? Nie, dziękuję!

Tak właśnie odpowiedziało 63% kobiet, które w pracy ze swojej diety chciałoby wyeliminować słodycze. Panie, mimo że narzekają na nadmiar obowiązków oraz nieustanny pośpiech i brak czasu, w pracy jedzą minimum dwa posiłki, pamiętają o urozmaiconej diecie oraz częściej niż mężczyźni unikają smażonych i tłustych potraw. To podstawowe, ale nie jedyne, różnice w podejściu do odżywiania się w pracy pomiędzy kobietami a mężczyznami.

Jak wynika z badania „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzonego przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services, 46% pracujących w Polsce kobiet uważa, że zdrowo się odżywia. Panie, zwykle w trosce o utrzymanie dobrej kondycji i szczupłej sylwetki, częściej niż panowie pamiętają o regularnym jedzeniu i podczas wykonywania zawodowych obowiązków aż 70% z nich zjada dwa i więcej posiłków. Niestety w tym samym czasie 39% mężczyzn zjada tylko jeden posiłek, który ma zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na substancje odpowiedzialne za jasność i szybkość myślenia, długotrwałą pamięć oraz przytomność umysłu. Na korzyść panów przemawia jednak fakt,
że zdecydowanie częściej niż kobiety (75% vs. 59%) wychodzą do pracy dopiero po zjedzeniu śniadania.

Kobiecy punkt widzenia w sprawie jedzenia

Według kobiet zdrowe odżywianie się to przede wszystkim unikanie tłustych produktów (83%), różnorodność posiłków (61%) oraz ograniczenie smażonych potraw (48%). Chociaż panowie przychylają się do tej teorii, to wagę poszczególnych elementów docenia mniej z nich (71%, 50% i 48%). Ponadto kobiety preferują lekkie posiłki, częściej sięgając po sałatki, owoce i warzywa (31% vs. 22%). Zapracowane Polki chcą również korzystać z ofert restauracji, kantyn i stołówek, które chciałyby odwiedzać prawie 3 razy w tygodniu, i to właśnie paniom bardziej zależy na dostępności miejsc ze zdrowym i smacznym jedzeniem w pobliżu pracy – (34% vs. 26%).

Czestotliwosc_jadania_posilkow_w_pracy_kobiety_vs_mezczyzni

Słodko – słone różnice

Także w kwestii przekąsek wyniki badania podkreślają różnice pomiędzy kobietami, które chętniej niż mężczyźni, wyeliminowałyby ze swojej diety słodycze. Deklarację taką składa aż 63% kobiet i tylko 43% panów. Jest to o tyle istotne, że właśnie panie spożywają w pracy więcej słodkości, jogurtów, kefirów i gotowych deserów. Natomiast zapracowani mężczyźni częściej sięgają po słone przekąski, kanapki, tosty i dania Fast Food, czy instant.

Lepiej jesz, lepiej funkcjonujesz

Zapracowane Polki niezależnie od tego, czy kieruje nimi kobieca intuicja, czy pokusa zgubienia kolejnych kilogramów, coraz bardziej świadomie podchodzą do kwestii właściwego odżywiania się w pracy. Częściej niż panowie doceniają fakt, że jedzenie to niezwykle istotna część naszego życia, bo dzięki niemu nasz organizm otrzymuje nie tylko podstawowe składniki odżywcze i paliwo do wydajnej pracy, ale także dużą dawkę przyjemności.

Nie_dla_slodyczy

O badaniu

Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku, metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643). Badanie wykonała pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.

 Uwazam_ze_odzywiam_sie_zdrowo

O Sodexo

Grupa Sodexo, światowy lider w zakresie usług poprawiających Jakość Życia, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellona w 1966 roku, jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 420 000 pracowników Sodexo w 80 krajach, każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza kompleksowe usługi w zakresie obsługi nieruchomości (Sodexo On-site Services) oraz w zakresie motywacji (Sodexo Benefits and Rewards Services), obsługując każdego dnia 75 milionów konsumentów na całym świecie.

Zdrowe_odzywianie_zdaniem_kobiet_i_mezczyzn

Scroll to Top
Scroll to Top