miłośniczki kawy

ABC miłośniczki kawy – jak zrobić latte?

Delikatna pianka otulająca doskonałe, kawowe wnętrze – tak śmiało można opisać kawę latte. Nic zatem dziwnego, że ten kawowy napój podbija serca kobiet na całym świecie. Jest lekki, pożywny, a przy tym – dzięki zawartości espresso – dodaje energii w każdej sytuacji. Sprawdźmy, jak zrobić latte, by cieszyć się idealnie przygotowaną kawą z mleczną pianką w domowym zaciszu.

Łagodna przyjemność – latte w pełnej krasie

Już dawno temu kawa na stałe zagościła na naszych stołach. Nic dziwnego – jej właściwości znane są na całym globie. Coraz częściej też zdarza nam się eksperymentować z małą czarną tak, aby wydobyć z niej głębię smaku i aromatu dopasowaną do indywidualnego gustu. Niezwykłą popularnością cieszy się kawa latte – zarówno caffè latte, jak i latte macchiato. Ten delikatny napój kusi znakomitymi walorami smakowymi, a dzięki zawartości kofeiny pobudza do działania. Puszysta pianka pieści podniebienia, a piękne podanie urasta do rangi ekskluzywnego rytuału, co sprawia, że latte to synonim idealnego sposobu na relaks.

Według badania Café Monitor 2016 ARC Rynek i Opinia kawa latte jest najczęściej zamawianym rodzajem napoju kawowego w kawiarniach na całym świecie. Łączy w sobie smak kawy z delikatnością mleka. To doskonały wybór dla wszystkich tych smakoszy, dla których czarne, mocne espresso może być zbyt intensywne, aby móc czerpać prawdziwą przyjemność z jego picia. Ciemna, świeża kawa połączona z dużą ilością mleka ma łagodny smak, dlatego cieszy się popularnością zwłaszcza wśród pań.

Sekret idealnej kawy latte?

Jak zrobić latte? Nie jest to aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Sposób przyrządzenia caffè latte i latte macchiato nieco się różni, jednak w obu przypadkach mamy do czynienia z kawą ze znacznym dodatkiem mleka. W przypadku pierwszej z nich spienione, gorące mleko należy wlać do świeżo zaparzonego espresso. Latte macchiato przygotowuje się na odwrót – do gorącej mlecznej piany wlewa się powoli po ściance szklanki czarną kawę tak, by stworzyć efektowne warstwy. Należy pamiętać, że mleko nie może być wrzące – jego temperatura powinna wynosić około 60 stopni. Warto też wyposażyć się w odpowiednie akcesoria. Aby spienić mleko, można użyć ręcznej trzepaczki, jednak nie da nam to gwarancji idealnie sztywnej i puszystej warstwy. Dobrze więc jest mieć pod ręką specjalny elektryczny spieniacz. Kawa latte to napój, który cieszy nie tylko zmysły węchu i smaku, ale również wzrok. Z tego powodu ważne jest jego podanie. W tym przypadku pomocne okażą się wysokie, przezroczyste, efektowane szklanki z grubego szkła – na przykład o węższej podstawie. Dzięki takiemu naczyniu wydobędziemy wszystkie estetyczne walory ulubionej kawy. Co więcej możemy pozwolić sobie na odrobinę eksperymentu. Gdy znudzi ci się smak tradycyjnego latte, dodaj do kawy syrop smakowy lub udekoruj pianę cynamonem albo kakao.

A może ekspres do kawy?

Jeśli chcemy cieszyć się kawą latte w domowym zaciszu, wcale nie musimy przejmować się ubijaniem mleka i podgrzewaniem go do pożądanej temperatury. Nie musimy też wiedzieć, jak przygotować espresso i jakie proporcje zachować, aby kawa latte była doskonała. By ułatwić sobie to zadanie i cieszyć się smakiem ulubionego napoju w każdej chwili, warto wyposażyć się w ekspres do kawy na kapsułki – na przykład NESCAFÉ Dolce Gusto. Każda z kapsułek zawiera idealne proporcje potrzebnych składników. Wystarczy wówczas włożyć jedną z nich do urządzenia i nacisnąć przycisk, aby pyszna kawa latte trafiła do szklanki.

Kawa dla wielu z nas jest nieodłącznym elementem każdego dnia, dlatego warto wiedzieć, jak przygotować ją po mistrzowsku, aby cieszyć się jej idealnym smakiem i aromatem zawsze, gdy mamy na to ochotę.

Scroll to Top
Scroll to Top