Wspomagają nie tylko naszą dietę, ale i pamięć czy też w ogóle pracę mózgu, mają zbawienny wpływ na cerę i włosy. Oto 10 super produktów, które powinnaś włączyć do swojej codziennej diety!
1. Bakłażan
Bakłażan znany jest dobre dla mózgu, ponieważ ma przeciwutleniacze, które pomagają chronić błony komórkowe mózgu. Bakłażan zawiera również składnik odżywczy nazwie Antocyjany, które pomaga chronić mózg przed utratą pamięci.
2. Marchewka
Wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Potas sprawia, że skóra jest jędrna, gładka, a witamina A, jedna z witamin młodości, wygładza zmarszczki.
3. Rozmaryn
Rozmaryn zawiera związek, który pomaga chronić mózg przed chorobami degeneracyjnymi, takimi jak chociażby choroba Alzheimera. Naukowcy odkryli, że zapach rozmarynu może wpływać na zdolności poznawcze ludzi i poprawić pamięć!
4. Szpinak
Szpinak jest pełen składników odżywczych, co czyni go doskonałym wyborem przy zdrowej diecie! Jest doskonały również dla Twoich włosów! Jest to jedno z najlepszych źródeł beta-karotenu i wielkie źródło kwasu foliowego i żelaza, które wspomagają wzrost i wzmacniają włosy.
5. Avocado
Awokado to kolejne super jedzenie, dobre dla wątroby. Z dużą ilością związków glutationu, oczyszczającego i wspomagającego pracę wątroby. Badania wykazały, że jedzenie jednego, dwóch owoców tygodniowo przez 30 dni może poważnie poprawić stan zdrowia wątroby.
6. Orzechy włoskie
Dają nam pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Warto je podgryzać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
7. TÅ‚uste ryby
Zawierają naturalne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W tłustych rybach występują naturalnie te najbardziej skuteczne tłuszcze Omega 3, które wspomagają pamięć i zapobiegają jej utracie, a także wspomagają funkcje mózgu i serca. Polecane ryby to m.in. łosoś, pstrąg, śledzie, makrele i sardynki.
8. Ziarna słonecznika
Jeśli martwisz się o wypadanie włosów, należy rozważyć dodanie nasion słonecznika do swojej diety. Ziarna słonecznika pełne są też składników odżywczych, które są dobre dla Twoich włosów, w tym witaminy E, witaminy B6, cynku i żelaza.
9. Brokuły
Brokuły są dobrze znane ze zbawiennego wpływu na dietę. Ale może nie wiesz jeszcze, że mają równie korzystny wpływ na pracę mózgu? Brokuły są źródłem potasu, co jest bardzo ważne dla układu nerwowego, a to z kolei jest ważne dla mózgu. Badania pokazują, że brokuły mogą do tego stopnia pomóc, że potrafią odwracać już poczynione, niekorzystne zmiany w mózgu! To naprawdę super jedzenie!
10. Jagody
JeÅ›li chcesz chronić swojÄ… pamięć, to naukowcy majÄ… dla Ciebie dobrÄ… wiadomość – jedz jagody!. Odkryli oni, że jagody mogÄ… być skuteczne w niwelowaniu problemów z pamiÄ™ciÄ… wystÄ™pujÄ…cych wraz z wiekiem. Ba, potrafiÄ… nawet odwrócić niektóre z już zaistniaÅ‚ych zmian w mózgu! Pyszne, a przy tym jakże zbawienne dla naszej pamiÄ™ci!